Десерти

Блацк Цуррант Вине

Вино црне рибизле је веома поштовано међу присталицама производа од вина. Ово пиће је добило такву популарност не само због преваленције и доступности рибизле као баштенског усева, већ и због присуства богатог витамина и минералног састава бобица и резултирајућих лековитих својстава.

Због тога су плодови у комбинацији са листовима и пупољцима биљке толико популарни не само у фармакологији, већ и као сировина за производњу вина.

Вино црне рибизле код куће - технологија

Вино од рибизла има изражен тонички ефекат. Послужите га до собне температуре. Треба напоменути да је такво вино у свом чистом облику сасвим специфично, јер има наглашен киселкасти укус, али у мјешавини с другим воћем и бобицама може послужити као одличан вински материјал.

Главне компоненте за производњу вина су бобице, чиста вода, шећер и квасац. Од 10-литарске кашике оригиналног производа можете добити највише литар сока од црне рибизле. Приближна потрошња - 2,5-3 кг сировина за бобице по 20-л боци.

Технологија прављења вина од црне рибизле укључује неколико општих корака, чије присуство и редослед одређује специфичан рецепт.

Берри је пажљиво убрано, уклоњено труло, незрело и са интегритетом плодова, очишћено од грана и малих остатака. Препоручује се прање бобица само у случају озбиљне контаминације, а због недовољне сочности, треба их згњечити у стање каше у облику гела.

У припремљену смјесу се додаје шећер, за који ће бити потребно доста Црна рибизла је богата витамином Ц и налази се међу киселим бобицама са ниским садржајем вина "квасац".

Фаза И - прављење киселог теста

За припрему црног рибизла стартер вино за домаћу употребу, воће малине, јагоде, грожђа или грожђица које претходно нису опране у води за очување винских бактерија.

Јагоде у количини прописаној формулацијом, ставите у стаклену посуду, додајте воду и гранулирани шећер. Рупа је запечаћена тканином од памука или газе и стављена на топло место са стално одржаваном температуром која није нижа од 20-22 ° Ц.

Након ферментације масе, квасац се сматра завршеним. Рок трајања је 10 дана. На 10 литара десертног вина црне рибизле требаће 1,5 кашике. готов сок.

Фаза ИИ - добијање пулпе

За формирање пулпе, опране и пирене бобице црне рибизле у потребној количини комбинују се са топлом водом. Добијена композиција је обогаћена квасцем, испуњеним са погодном стакленом посудом запремине, покрити рупу крпом и ставити на топло место 72-96 сати да би се активирао процес ферментације.

Да би се избегла ацидификација, пулпа треба редовно мешати - неколико пута током дана, јер се њен волумен повећава током процеса ферментације.

Фаза ИИИ - притисак

Добијени сок се сипа кроз сито или газу у чисту стаклену посуду, пажљиво стисне, затим разблажује чистом водом жељеног волумена, меша, поново стисне. Добијена на излазу притиском на течност - сладовина - користи се за накнадну ферментацију.

Фаза ИВ - Ферментација

За потпуну ферментацију сладовине потребно је одржавати константан температурни опсег од 22-24 ° Ц: при нижим температурама ферментација се уопште не може одвијати, при вишим температурама вино ће ферментовати унапред и неће достићи жељену снагу.

Маса сладовине, воде и шећера се пуни у стаклену боцу тако да ¼ резервоара остаје слободно и организује се заптивање воде, што је неопходно да би се спријечио контакт зрака с масом вина како би се избјегло стварање оцта, као и ослобађање угљичног диоксида насталог тијеком ферментације.

Да би се избегло заустављање ферментације, примена гранулисаног шећера се производи у серијама, у одређеним интервалима у складу са рецептом.

Ферментација почиње, по правилу, 2-3 дана, достижући максимум 10-15 дана. Интензитет процеса се процјењује брзином којом мјехурићи плина напуштају цијев, уроњени у спремник напуњен водом, који је дио сустава врата: 1 мјехурић у 17-20 минута.

Просечно трајање ферментације је 20-30 дана. Да би се добило више газирано пиће, треба завршити ферментацију унапред и прећи на следећу фазу: за пиће без гаса треба чекати природни завршетак процеса.

Фаза В - појашњење

Процес појашњења у правилу траје до 3 седмице. По завршетку, формирано вино од црне рибизле пажљиво се одваја од седимента, пумпајући кроз гумену цијев из постројења за ферментацију у чисту, суху посуду, поновно фиксирајући водени печат и ставите га у хладну просторију (не изнад 10 ° Ц) да би се коначно зауставила ферментација и седиментација. Преостали слојеви се поново таложе и након 48-72 х проводе поступак филтрације.

Фаза ВИ - Завршна фаза

Сакупљено вино је одвојено од исталоженог седимента, распоређено у стакленим боцама, запечаћено и стављено у складиште на хладном месту.

Постоји много рецепата за припрему укусног вина од црне рибизле.

Вино црне рибизле према рецепту број 1

 • Једна трећина боце је испуњена бобицама црне рибизле;
 • Преостале ¾ волумена се сипа са охлађеним шећерним сирупом (0,125 кг / 1 л воде);
 • Положите квасац, фиксирајте заптивач воде и инкубирајте на собној температури.
 • На крају фазе бурне ферментације, шећер се додаје у сладовину (0.125 кг / 1 л сладовине) и наставља да издржава 12-16 недеља.
 • Вино се сипа у другу посуду, запечати и чува на хладном месту још 12-16 недеља до потпуне спремности.

Рецепт број 2

 1. Пулпа загрејана на 60 ° Ц пола сата ставља се у посуду за ферментацију, разблажену водом до 12-13% киселости и садржај шећера не више од 9%, обогаћен са 3% разређењем квасца и воденим раствором амонијака (0,3 г / 1). л ворт).
 2. Ферментација се врши све док се не постигне садржај 0,3% шећера, пулпа се пресује, добијена маса се разблажи са топлом водом (70-80 ° Ц), брани 8 сати, поново пресује, мешају настали сокови са водом и шећер, ферментисани.
 3. Добијено вино се брани неколико месеци.

Рецепт број 3

Потрошња сировине: 5 кг бобица црне рибизле, 8 литара воде (кипућа вода); 1 литар сока - 1⅓ Арт. шећер ½ кашике квасца

 • Рибизла изливена кипућом водом се инфундира 4 дана, филтрира, уноси се шећер и квасац и ферментише на 20-24 ° Ц.
 • У одсуству мехурића гаса, ферментација се зауставља, инфундира 72 сата, поново филтрира и ставља у буре за 7-9 месеци.
 • Након тог времена, вино се сипа у боце, запечати и одбрани неколико месеци у хладној просторији.

Пијте уз додатак црвене рибизле

Пјенушаво вино - црвени шампањац се прави од мешавине црне и црне рибизле. За ово:

 1. Ољуштене зреле бобице се гњече да се формира сок, који се филтрира и куха на ватри до густоће, затим се сипа у боце и затвори.
 2. непосредно пре припремања шумећег вина, напуните боцу са ½ готовим висококвалитетним вином, улијте 1 кашику. жлицу прокуваног сока од рибизле и темељно протрести.
 3. пјенушаво вино је спремно.

Пјенушаво вино из листова црне рибизле са рецептом број 1

 • 15 литара прокухане воде (30 ° Ц) се улијева у велику боцу и 50 г младог грмља (леавес 100 листова) или 30 г сувог, кокос од 3-4 лимуна, 1 кг песка се ставља на топло место под директним сунчевим зрацима.
 • Након почетка ферментације (3-4 дана), додаје се квасац (50 г) и ставља се на хладно место када се достигне пик ферментације.
 • Након 7 дана се сипа, филтрира, пакује у боце које се чувају у хоризонталном положају.

Број рецепта 2

 1. У бурету напуњено младим лишћем, ставите 10 лимун, без шећера, шећер (1 кг / 10 л);
 2. Прелијте кипућу воду, охладите на собну температуру, мешајте садржај на дан;
 3. Обогаћен квасцем (100 г) и чуван 12-14 дана у хладној просторији (не испод 0 ° Ц).
 4. Настали шампањац се сипа, затвара и ставља у складиште, фиксирајући хоризонтално.

Вино црне рибизле са јабукама

 • Пране бобица пиреа од пиреа прекривене су шећером и 24 сата стоје на топлом месту да би извадили сок од рибизле, у који се додаје сок од свеже јабуке (1: 2).
 • Добијена смеша се држи 5-6 дана, пресује, додаје се песак (60 г / 1 1), подвргава алкохолизацији (350 мл / 1 л мешавина), поново инсистира 9 дана, прочисти и филтрира.
 • Добијено десертно вино се складишти на ниској температури.

Алкохолно пиће, направљено код куће према горе наведеним рецептима, испада одлично, и може адекватно украсити свечани сто или бити представљен као одличан поклон.

Ако вино не жели да лута, онда се случај и даље може спасити. Само гледајте видео.

Погледајте видео: How to make Blackcurrant Wine by Brewbitz Homebrew Shop (Јули 2019).